Jar na zahryznutie

Konečne! Zime definitívne odzvonilo a my sa už spokojne môžeme opaľovať na slnečných terasách kaviarní a vychutnávať si napenenú kávu či svieže ovocné limonády. Alergici sa síce nepotešia, ale jar je pre väčšinu ľudí najpríjemnejším a najkrajším obdobím roka. Všetko navôkol kvitne, dni sú dlhšie a teplejšie, vlnené svetre sa uložili na letný spánok a už sa dokonca objavujú aj prvé stánky so zmrzlinou.

Optimizmus, slnko, pozitívna energia, krátke tričká, tenisky... Dokonalá idylka. Až na to skúškové, samozrejme. Veď komu by sa chcelo vysedávať nad knihami, keď je vonku pekne? Ak vás jarná únava zastihla nepripravených, vysmejte sa jej zoznamom proti zlým dňom od našej redaktorky Romany v rubrike To je život, napísala a spíšte si vlastný zoznam činností, ktoré vás dobre naladia. Alebo rovno aj ten nákupný na náš ďalší jednoduchý recept.  

 

Slnečno, miestami maliny

Jednoduchý, svieži a chutný – taký je tento malinový koláčik zo sušienok, ktorým si zaručene spríjemníte slnečné dni. A to nemusíte ani zapínať rúru. :-)

Na jeho prípravu budeme potrebovať:

  • 400 g maslových sušienok,
  • 2 balíčky malinového pudingu,
  • 700 ml mlieka,
  • 4 lyžice kryštálového cukru,
  • 500 ml smotany na šľahanie,
  • 1 balíček Smeta-fixu,
  • 2 balíčky vanilínového cukru alebo 1 lyžicu práškového cukru na ochutenie smotany,
  • malinový kompót.

 

Začneme tak, že si na sitku necháme odkvapkať malinový kompót. Ak nemáme malinový, môžeme použiť aj jahodový kompót a v tom prípade aj puding vymeníme za jahodový. Maslové sušienky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pripravíme si 700 ml mlieka, ktoré rovnomerne rozdelíme – jednu časť do misky, druhú do hrnca. Do mlieka v miske vysypeme obidva balíčky pudingového prášku a vidličkou miešame dovtedy, kým sa prášok nerozpustí. Mlieko v hrnci osladíme 4 zarovnanými polievkovými lyžicami kryštálového cukru a necháme zovrieť. Keď je mlieko prevarené a začne stúpať hore, vlejeme doň pudingovo-mliečnu zmes. Za stáleho miešania ho necháme zovrieť, potom varíme približne minútu a nakoniec odstavíme. Ešte horúci puding vylejeme na sušienky a rovnomerne rozotrieme.

 

Na puding rozložíme odkvapkané maliny alebo jahody a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme smotanu na šľahanie s vanilínovým cukrom a Smeta-fixom, prípadne, ak máte chuť na ešte sladšiu verziu, môžete namiesto vanilínového cukru použiť 1 lyžicu práškového cukru. Keď je puding vychladnutý, pomocou kávovej lyžičky na koláč navrstvíme vyšľahanú smotanu. Prikryjeme ďalšou vrstvou sušienok.

 

Aby sušienky navrchu neboli príliš tvrdé, jemne ich pokvapkáme malinovou šťavou z kompótu. Potom už len necháme stuhnúť, nakrájame a podávame. Pred podávaním môžeme koláčik ozdobiť nastrúhanou horkou čokoládou.

 

Lenka Novotná

Zdieľaj článok:

Autor článku:

Unipo Press

Komentáre

K tomuto článku neexistujú žiadne komentáre