Májové palacinkovanie

Keď som minulý piatok premýšľala, čo urobím na obed, všetci doma sa jednohlasne zhodli na palacinkách. Piatok je totiž jediný pracovný deň, keď som doma, zatiaľ čo je zvyšok rodiny v práci a v škole. Sladký život vysokoškoláka, veď to poznáte. A tak som pokrčila plecami a povedala: „Okej, budú palacinky.“ Lenže to ešte nikto netušil, ako moje dopoludňajšie experimentovanie skončí.

Vždy som túžila ochutnať crêpes. To je „krycí názov“ pre francúzske palacinky. Francúzi vraj robia najtenšie a najchutnejšie palacinky na svete. Koniec koncov, oni ich objavili, a ako vieme, doma predsa chutí najlepšie. Vedeli ste, že palacinky sú aj jedným z ich národných jedál? Samozrejme, patria k tým vydarenejším, veď si len spomeňme na žabie stehienka a slimáky, ktoré sa u nás netešia veľkej obľube. :-)                                                                  

V gastronómii majú Francúzi zaslúžené prvenstvo. Slovenka Mária Dopjerová-Danthine, ktorá v Paríži žije už 17 rokov, vo svojej knihe Paríž – moja láska, môj život píše, že Francúzi si na stolovaní dávajú veľmi záležať. Veď ktorý národ stoluje počas večere takmer 4 hodiny a vystrieda počas nej až 5 chodov? Jasné, že tu nejde o prepchatie sa dobrotami, ale najmä o degustáciu. Porcie sú menšie a dôraz sa kladie na to, aby bolo jedlo lákavé aj na pohľad.

Ale, aby sme sa vrátili k tým našim palacinkám, Francúzi ich zvyknú podávať na niekoľko spôsobov, či už s ovocím, so zmrzlinou, šľahačkou alebo len jednoducho pocukrované. Obľúbené sú aj slané palacinky s rôznymi druhmi syra.                                      

My, v slovenských domácnostiach, ešte voňajúcich po bryndzových haluškách so slaninkou, zvykneme robiť iba klasické palacinky s džemom alebo čokoládovou nátierkou. Unipo Press však ide proti prúdu a namiesto mainstreamu ponúka originálnu alternatívu.

 

Škorica, vanilka, ovocie... a PalaČinky

Tieto palacinky ukrývajú tri skvelé chute, ktoré spolu aj veľmi dobre ladia. V palacinkovom ceste je jemná škorica, v tvarohovej náplni zas sladká vanilka a na povrchu trio uzatvára svieža chuť lesného ovocia. Samozrejme, namiesto mrazeného ovocia môžete použiť aj čerstvé či kompótové, fantázii a chuti sa medze nekladú. A okrem toho, blíži sa Deň matiek, preto nezabudnite tú svoju vystriedať pri sporáku a prekvapiť ju, možno aj takouto sladkou maškrtou.

Na naše rýdzo slovenské PalaČinky budeme potrebovať:

  • 400 ml mlieka,
  • 1 vajce,
  • 1 balíček škoricového cukru,
  • 1 kávovú lyžičku trstinového cukru,
  • polohrubú múku,
  • olej,
  • vanilkový tvaroh,
  • 1 šálku mrazeného lesného ovocia.

Pripravíme si palacinkové cesto. Do väčšej misy nalejeme mlieko, do ktorého pridáme vajíčko. Metličkou premiešame. Pridáme škoricový cukor a lyžičku trstinového cukru.

 

Opäť premiešame a pomaly prisypávame múku. Množstvo múky som k zoznamu surovín naschvál nepísala, pretože ho ľahko odhadnete podľa hustoty cesta. Cesto nesmie byť ani príliš riedke, ani príliš husté, avšak musí sa z naberačky liať. Ak robíte palacinky často, určite to pre vás nebude ťažké, ale ak nie, existuje ľahká pomôcka. Slamkou alebo špajľou na cesto zľahka „nakreslite“ niekoľko kruhov. Ak kruhy za slamkou vôbec nevidno, cesto je príliš riedke, a naopak, ak je kruhy vidieť a cesto sa len veľmi pomaly zlieva späť, máte ho veľmi husté. Ideálne je, ak kruhy hneď po prechádzaní slamkou miznú.

 

Keď máme cesto hotové, na panvici si necháme rozohriať jednu lyžičku oleja a začneme piecť palacinky. Zakaždým, keď jednu palacinku dopečieme, opäť pridáme lyžičku oleja a začneme piecť ďalšiu. Palacinky pečieme z oboch strán, kým nie sú zlatisté. Toto množstvo cesta vystačí na približne 12 palaciniek, závisí to však aj od veľkosti panvice, na ktorej ich pečiete. Hotové palacinky necháme vychladnúť a natrieme ich vanilkovým tvarohom. Ak nemáme vanilkový tvaroh, vyrobíme si ho veľmi jednoducho tak, že do obyčajného tvarohu pridáme vanilkový cukor, pol lyžičky vanilkovej arómy a kryštálový cukor podľa toho, aký sladký tvaroh chceme.

 

Naplnené palacinky zrolujeme alebo preložíme na polovicu. Mrazené lesné ovocie posypeme jednou lyžičkou trstinového cukru, zľahka premiešame a dáme zohriať do mikrovlnnej rúry. Po minútke ho vyberieme a opäť premiešame. Ovocná poleva je hotová vtedy, keď ovocie pustí šťavu a vytvorí sa horúca omáčka. Dávame však pozor, aby v nej kúsky ovocia zostali zachované a neurobila sa hustá kaša.

 

Hotovou ovocnou omáčkou prelejeme naplnené palacinky a môžeme podávať. Dobrú chuť! :-)

 

Lenka Novotná

Zdieľaj článok:

Autor článku:

Unipo Press

Komentáre

K tomuto článku neexistujú žiadne komentáre