Pripravte si s nami valentínske dobroty!

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Vyznieva to ako celkom slušné klišé, ale či chceme, alebo nie, na sviatok sv. Valentína to platí dvojnásobne. Aby sme však na svoje polovičky urobili ten najlepší dojem, jedlo pripravené s láskou musí aj dobre vyzerať. Inšpirujte sa preto našimi rýchlymi a chutnými dobrotami. Nech je váš Valentín chutný, sladký a najmä plný lásky.

 

Zamilované sendviče

Ak sa rozhodnete sviatok sv. Valentína osláviť doma, tieto chutné obložené mini sendviče sú ideálnou voľbou. Ich príprava je veľmi rýchla a môžete ich pokojne jesť aj počas sledovania filmu. Ak dávate prednosť sladkej verzii, môžete ich natrieť čokoládovou nátierkou a posypať orieškami alebo vyskúšajte jahodový džem s kúskami jahôd.

Na prípravu zamilovaných sendvičov potrebujeme:

  • niekoľko krajcov toastového chleba (môžete vyskúšať akýkoľvek druh chleba, ja som v tomto recepte použila celozrnný),
  • plátkový syr,
  • plátky šunky,
  • ľadový šalát,
  • zeleninu podľa chuti (paradajky, papriku, uhorky),
  • formičku na vykrajovanie v tvare srdca.

Začneme tým, že z každého krajca chleba vykrojíme stred pomocou formičky v tvare srdca. Treba myslieť na to, že srdiečka budeme spájať, preto je lepšie si pripraviť párny počet krajcov. Zeleninu nakrájame na malé kúsky. Jedno srdiečko z každého páru natrieme maslom alebo kečupom, poukladáme naň malé plátky šunky, syra a ľadového šalátu. Na plátok šalátu rovnomerne navrstvíme zeleninu. Jemne pritlačíme, aby sendvič držal tvar. Zamilované sendviče môžeme natrieť aj rôznymi nátierkami (pikantnou, lososovou alebo bylinkovou) a vytvoriť hneď niekoľko druhov tohto rýchleho občerstvenia.

 

Srdiečkové koláčiky

Tieto chutné mini koláčiky rozvoňajú kokosom a rumom celú kuchyňu aj napriek tomu, že sú nepečené. Ozdobiť ich môžeme podľa fantázie roztopenou čokoládou, práškovým cukrom, farebnou ryžou alebo vyšľahanou šľahačkou. Dôležité je však použiť BB puding a nenahrádzať ho klasickým, aby sušienky lepšie držali tvar.

Na prípravu srdiečkových sušienok budeme potrebovať:

  • 100 g strúhaného kokosu,
  • pol balíčka vanilínového cukru,
  • 30 g BB pudingu,
  • 80 g práškového cukru,
  • 1 lyžicu kakaa,
  • 2 lyžice rumu,
  • 70 g masla.

Vo väčšej mise zmiešame kokos, práškový a vanilínový cukor, kakao a BB puding. Maslo necháme pomaly roztopiť na miernom ohni, aby sa nám nepripálilo. Keď je maslo roztopené, necháme ho chvíľku chladnúť a potom ho vylejeme do misy k ostatným surovinám. Ako posledný pridáme rum. Cesto vymiešame vareškou alebo vymiesime ručne, aby sa všetky suroviny spojili. Keď máme cesto hotové, vložíme ho približne na polhodinu do chladničky. Stuhnuté cesto vyklopíme na silikónovú podložku alebo alobal a vyvaľkáme ho na hrúbku asi jedného centimetra. Hotové srdiečka necháme ešte chvíľu tuhnúť a medzitým si roztopíme čokoládu. Koláčiky jednou stranou namáčame do čokoládovej polevy. Ozdobíme farebnou ryžou, a keď je čokoláda úplne stuhnutá, môžeme podávať.

 

Čokoládový bozk

K Valentínu neodmysliteľne patrí čokoláda. Nielen v zákuskoch, ale aj ako výdatné fondue, do ktorého si môžete namáčať rôzne druhy čerstvého, ale aj sušeného ovocia, keksy alebo orechy. Čokoláda však môže byť aj chutným hrejivým nápojom počas sychravého zimného večera. Môžete ju dochutiť škoricou, vanilkou alebo rumovou arómou, dokonca do nej podľa chuti môžete pridať aj štipku čili.

Na prípravu horúcej čokolády potrebujeme:

  • 250 g horkej čokolády,
  • 150 ml mlieka,
  • cukor,
  • korenie, oriešky, šľahačku podľa chuti.

V menšom hrnci si roztopíme 200 gramov čokolády. Zvyšných 50 gramov odložíme na ozdobu. Kým sa čokoláda rozpustí, v hrnčeku si zohrejeme mlieko, avšak nie príliš, aby nebolo horúce. Keď je čokoláda takmer roztopená, pomaly do nej prilievame teplé mlieko. Miešame, až pokým čokoláda nezačne vrieť. Asi minútu ju povaríme, odstavíme, ochutíme korením a poriadne premiešame. Podľa chuti osladíme. Nalejeme do hrnčekov a ozdobíme šľahačkou a čokoládovými hoblinkami zo zvyšnej čokolády. Ja som v tomto recepte čokoládu ešte pred dovarením jemne poprášila instantnou kávou a vychladnutú ozdobila mliečnou penou a orieškami. Ak chceme čokoládu naliať do vysokých pohárov, dávame pozor na to, aby nebola príliš horúca. Ideálne je nechať ju v hrnci chladnúť asi 7 minút, občas zamiešať a ešte teplú ju precediť cez väčšie sitko.

 

Lenka Novotná

 

Zdieľaj článok:

Autor článku:

Unipo Press

Komentáre

K tomuto článku neexistujú žiadne komentáre