VIANOČNÉ NEPEČENÉ DOBROTY TRIKRÁT INAK

Vianoce už netrpezlivo klopú na dvere a s nimi aj najchutnejšia „diéta“ celého roka. Odvšadiaľ začína rozvoniavať vianočné pečivo, sušené ovocie a iné dobroty, ktoré budú zdobiť bohato prestretý štedrovečerný stôl. Určite sa aj u vás doma často stáva, že v predvianočnom čase elektrická rúra pracuje na 100 %. Aby sme jej ušetrili aspoň trochu jej námahy, v tomto receptári vám prinášame tri fantastické obmeny najjednoduchších a najchutnejších vianočných praliniek. Stačí ich už len naaranžovať do farebných papierových košíčkov a vychutnávať.

 

Vianočné tiramisu pralinky

Na tieto vianočné taliansko-slovenské maškrty, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu kávou a rumom, budeme potrebovať:

- 200 g okrúhlych detských piškót,

- 250 g mascarpone,

- 2 lyžice práškového cukru,

- 3 lyžice uvarenej silnej kávy,

- 1 balíček vanilkového cukru,

- trocha rumu,

- kakao na obaľovanie guľôčok.

Piškóty rozdrvíme na čo najmenšie kúsky, prípadne ich zomelieme. Vo väčšej mise ich zmiešame s ostatnými surovinami (okrem kakaa) a ručne vypracujeme cesto. Ak je príliš mazľavé, necháme ho chvíľu odstáť v chladničke. Z cesta tvarujeme guľôčky vo veľkosti vlašského orecha, ktoré obalíme v kakau. Suroviny vystačia na približne 20 tiramisu guľôčok. Namiesto piškót môžeme použiť aj 350 g pomletých sušienok, napr. BeBe keksov.

Vločky v kokosovom kabátiku

V posledných rokoch si počas Vianoc neužijeme veľa snehu. Zasnežené pralinky sú však výbornou voľbou, ako si snehovú nádielku vyrobiť dokonca aj v kuchyni, a to rýchlo, ľahko a ešte k tomu aj chutne.

Budeme potrebovať:

- 100 g jemných ovsených vločiek,

- 100 g masla,

- 75 g práškového cukru,

- 35 g strúhaného kokosu,

- 2 lyžice kakaa,

- 1 lyžicu studenej vody,

- 1 kávovú lyžičku vanilkového cukru,

- strúhaný kokos na obaľovanie.

Vo väčšej mise zmiešame ovsené vločky, práškový cukor, vanilkový cukor, kakao, kokos a vodu. Maslo roztopíme, necháme chvíľku chladnúť, aby nebolo príliš horúce a zalejeme ním sypkú zmes. Lyžicou alebo vareškou vypracujeme cesto. Hotové cesto vložíme do chladničky na 10 až 15 minút, aby sa dalo lepšie tvarovať. Po vybratí z chladničky formujeme z cesta guľôčky, ktoré ihneď obalíme v strúhanom kokose. Takto vyrobené pralinky vložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme v chladničke ešte chvíľku tuhnúť.

 

Zdravé medovo-ovocné pralinky

Vianoce bez sladkostí si hádam ani nevieme predstaviť. Pre tých, ktorí však uprednostňujú zdravé a menej sladké maškrty, máme tiež ľahkú a chutnú alternatívu. Pralinky z ovsených vločiek s medom a ovocím.

 

Potrebujeme:

- 1 a pol hrnčeka ovsených vločiek,

- štipku soli,

- šťavu z jedného pomaranča,

- šťavu z polovice menšieho citróna,

- hrozienka,

- 4 lyžice medu,

- 2 lyžice slnečnicového oleja,

- mletú škoricu,

- strúhaný kokos na obaľovanie.

Ovsené vločky zľahka opražíme na suchej panvici, mierne osolíme a preložíme do väčšej misy. Zalejeme ich citrónovou a pomarančovou šťavou, pridáme med, slnečnicový olej a podľa potreby aj trochu vody. Hrozienka nakrájame na malé kúsky a pridáme k ostatným ingredienciám do misy. Dobre premiešame a dochutíme mletou škoricou. Ak je zmes stále príliš sypká, pridáme ešte trochu vody. Z hotovej zmesi tvarujeme guľôčky s priemerom asi 2 cm, obalíme ich v kokose a necháme vyschnúť.

 

 

Lenka Novotná

Zdieľaj článok:

Autor článku:

Unipo Press

Komentáre

K tomuto článku neexistujú žiadne komentáre